Sprzęt radiowy od wielu lat towarzyszy człowiekowi w jego codziennym życiu. Śmiało stwierdzić można, że dźwięki pochodzące z radia stały się już dla nas swego rodzaju rzeczą która umila nam „w tle” wykonywanie różnych czynności, jak np. gotowanie. Radia słuchamy bowiem np. w kuchni przyrządzając posiłek, w samochodzie będąc w drodze do pracy czy przy domowych porządkach.
Czytaj też: Kino domowe – stosunek jakości do ceny
Cechy dobrego radia
Jak wybrać zatem dobry sprzęt radiowy? Cóż, przez bogactwo sprzętowe na rynku nie jest to wcale takie proste w dzisiejszych czasach. W sklepach znaleźć możemy bowiem setki modeli różniących się parametrami, designem (niektóre firmy stawiają na nowoczesność, a niektóre na stylistykę retro), czy dodatkowymi funkcjami oddziałującymi na jakość dźwięku.
Przed wyciągnięciem portfela i dokonaniem zakupów warto zwrócić więc uwagę m.in. na takie aspekty jak strojenie (może być analogowe bądź cyfrowe), liczbę głośników oraz rodzaj zasilania. Dopilnować wypada również, by sprzęt obsługiwał standardy DAB lub DAB+ oraz miał kilka funkcji wpływających na jakość dźwięku – np. podbijanie basu. Jeśli zależy nam na sprzęcie wyższej klasy, to pokusić można się także o radia wzbogacone o wyświetlacze LCD, stację dokującą dla innych urządzeń, a także o takie, które są w stanie zapamiętać większą ilość używanych stacji radiowych.
Ile trzeba zapłacić za radio dobrej jakości?
Przyznać trzeba, że rozrzut cenowy jest w tej kwestii dość spory. Za najtańsze modele (np. Blaupunkt PR5BL) zapłacić trzeba około 85 złotych. Sprzęt ze średniej półki (np. Technaxx TX-153) to koszt +/- 300/400 złotych, a za sprzęt najwyższej klasy (m.in. Como Audio Musica) z portfela wyciągnąć trzeba już ponad trzy tysiące złotych.
- Sprawdź oferty na radia idealne do kuchni:
https://www.ceneo.pl/Radia#pid=4029&crid=573677&cid=5002
Artykuł powstał we współpracy z Ceneo
Zdjęcie autorstwa Ron Lach z Pexels.com