Tematy piw, win oraz mocniejszych trunków sygnowanych przez rockowe i metalowe zespoły zostały poruszane tu już nie jeden raz. Tym razem w alkoholowo-muzyczną przygodę rusza formacja Scorpions, która łącząc siły z topową szwedzką destylarnią Mackmyra, stworzyła whisky stanowiącą kombinację tradycji z mocnym niemieckim akcentem.
Scorpions Whisky
Opisywana jest jako ekspresja, która po wstępnym leżakowaniu w amerykańskich beczkach po burbonie i sherry Oloroso, kończy swoje dojrzewanie w beczkach po niemieckim, słodkim winie. O ile wykorzystanie beczek po sherry, porto czy maderze nie są niczym nowym w świecie whisky, o tyle wprowadzone przez muzyków beczki po słodkim, niemieckim winie mogą zapewnić nowe doznania. Ponoć pokłady słodyczy z burbonu, ostrość sherry oraz bogaty aromat wiśni idealnie wpasowują się w smak whisky.
„W końcu nasza Scorpions Whisky jest gotowa do wypuszczenia w świat! Kochamy ją! Ta nietypowa whisky osiąga swoją dojrzałość w niemieckich beczkach po słodkim winie. Mamy nadzieję, że to wam się spodoba.”
„Współpraca z tymi facetami przebiegała wspaniale! Klaus, Rudolf, Matthias, Mikkey i Paweł byli bardzo mili i zainteresowani tym procesem. Myślę, że udało nam się uzyskać łagodną whisky o pięknym zapachu wanilii pozyskanym z beczek po burbonie, miękkich, maślanych tonów z Oloroso sherry oraz słodszego akcentu z beczek po wiśniach. Idealną równowagę zapewnia fakt, iż finalnie otrzymaliśmy zarówno aromat wiśni, jak i sherry.”
Źródło: Blabbermouth / Fot. Materiały promocyjne